Scalpel Si

Cannondale lefty voorvork uitgelegd

Wie Cannondale zegt, zegt Lefty! In 2000 stelde Cannondale met trots hun laatste nieuwe innovatie voor: een enkelzijdig voorvork. We zijn ondertussen 17 jaar verder en nog steeds valt de Lefty op en doet hij hoofden draaien.  Elke MTB’er heeft er gegarandeerd zijn mening over: sommige zweren er bij, andere hebben nog wat overtuiging nodig. Wij zijn alleszins fan en vinden zo’n linksepoot wel knap. Uiteraard zit er meer in een Lefty dan zijn bijzondere looks… Als het aankomt op stuurprecisie in de bochten en scherp stuurgedrag, staat de Lefty op eenzame hoogte. Het afwijkende ontwerp met een dubbele kroon en enkelvoudige vorkbuis biedt een ongeëvenaarde stijfheid waar vorken met twee poten niet eens in de buurt komen. De soepelheid van het interne naaldlagersysteem zorgt ervoor dat de vering vloeiend blijft bewegen, zelfs bij een belasting waar andere vorken zouden doorbuigen. En daarbij behoren ze nog steeds tot de lichtste vorken op de planeet. Alles bij elkaar krijg je een voorvering die ervoor zorgt dat je in elk soort terrein elke mogelijke rijlijn kunt pakken. Geen flex, geen vertraagd inveren, gewoon pure scherpte en razendsnel sturen.

Cannondale Lefty

De Lefty-familie bestaat ondertussen uit 4 leden met elk zijn typische eigenschappen. Maar zoals alle broers en zussen hebben ze hun typische familietrekken:

 • De dubbel geïntegreerde kroon verdeelt de krachten efficiënter en ondersteunt de voorvork beter dan een conventionele dubbele voorvork zo ontstaat er een stijvere en sterkere voorvork.
 • Het omgekeerde design van de Lefty, breed bovenaan en smaller onderaan, is de beste oplossing tegen interne flex en zorgt voor een betere krachtverdeling.
 • De geïsoleerde demper houdt lucht en olie mooi gescheiden voor een consistente en voorspelbare vering.
 • Het interne naaldlagersysteem houdt de veeractie zacht en vloeiend, zelfs onder grote druk.
 • De 25mm tot 15mm tapse as is 3D-gesmeed als een integraal onderdeel van het onderbeen, dit zorgt opnieuw voor de kenmerkende stijfheid van de Lefty.
 • Het Push-button en Rebound platform is eenvoudig in gebruik en laat toe om het veersysteem volledig vast te zetten met één klik.
 • Sinds 2016 zijn alile Lefties voorzien van de nieuwe rebound tuning. Dit zorgt er voor dat het terugveren sneller en soepeler verloopt. Bovendien door het sneller terugveren, rijd je vaker op een hoge vorkhoogte waardoor de gevoeligheid en de soepelheid bij kleine oneffenheden worden verbeterd.
 • Dubbele kroon
 • Omgekeerd design
 • Geïsoleerde demper
 • Naaldlager

Lefty

 • Lefty Supermax

  De grootste en ruigste van alle Lefty’s, de SuperMax 2.0 is gebouwd voor het agressieve MTB-werk en Enduro-racing. De SuperMax is te vinden op de enduro-gefocuste Jekyll en de All-Mountain Trigger.

 • Lefty 2.0

  Lichter dan de meeste superlichte XC-vorken en toch stijver en sterker dan de meeste all-mountainvorken. De 100mm Lefty 2.0 werkt in perfecte harmonie met de Scalpel en de F-Si. Voeg een beetje meer veerweg toe en de Lefty 2.0 is ook de perfecte voorvork voor ruwere terreinfietsen. De 120mm en 130mm versies zijn te vinden op de (Bad) Habit en de Beast of the East.

 • Lefty Olaf

  Met de Fatbike banden heb je enorm veel grip tot je beschikking, om die grip op de juiste plek te krijgen heb je een goede voorvork nodig. Olaf brengt de unieke stijfheid en veerprestaties van de Lefty naar de Fatbike.

 • Lefty Oliver

  De eerste Lefty voor de weg. Met 30mm veerweg en de ongeëvenaarde stijfheid van de Lefty, schiet Oliver naar de horizon, haalt de barricades neer en laat je overal naartoe rijden waar je hart ligt.

Kortom de Lefty zorgt voor een unieke rijervaring en doet jouw talenten nog beter uitkomen. En nee, een Cannondale met een Lefty valt echt niet sneller om dan een MTB met een conventionele dubbele voorvork. Nog steeds niet overtuigd? Vraag dan nu jouw testrit aan en overtuig jezelf!

Share this Post

Geef een reactie