Cortina E-bike

Btw-verlaging van 21% naar 6% op nieuwe fietsen?

Vorige week stelde Laurent Devin van de PS een tekst voor die vraagt om een lager BTW-tarief toe te passen bij de aankoop van een fiets om zo meer mensen aan te moedigen om de wagen (af en toe) in te ruilen voor de fiets.

Dinsdag 19 maart werd het wetsvoorstel om de btw op fietsen te verlagen van 21% naar 6% in de Kamercommissie Financiën unaniem goedgekeurd. Daardoor zou de consument een rechtstreekse korting van 15 procent ontvangen op zijn factuur. Met deze maatregelen wil de men meer mensen stimuleren om voor de fiets te kiezen zowel voor korte als middellange afstanden. De btw-verlaging zou dan ook gelden voor alle type fietsen, ook elektrische fietsen en Speed Pedelecs.

Rekenvoorbeeld

Voor een degelijke e-bike leg je nu gauw €2999,- incl. 21% BTW of €2478,51 excl. BTW. Tel je dan aan het nieuwe of verlaagde BTW-tarief dan kost diezelfde fiets jou slechts €2627,22 incl. 6% BTW of een besparing van €371,78.

Enkele bedenkingen

Of dit tarief nu effectief in voege gaat en wanneer dan is helemaal nog niet duidelijk… In april zal dit voorstel eerst nog voorgelegd worden aan de Plenaire Kamer en zij moet hun fiat hier op geven vooraleer de volgende (nog te verkiezen!) regering dit voorstel op zijn beurt kan voorleggen aan de Europese Commissie. De EC zal dan op zijn beurt de nodig tijd krijgen om dit voorstel te aanvaarden of af te wijzen.

Concreet: van een btw-verlaging zal naar alle waarschijnlijkheid op korte termijn nog geen sprake zijn. Het is trouwens absoluut niet ondenkbaar dat dit voorstel geweigerd zou worden wegens oneerlijke concurrentie ten opzichte van onze buurlanden. Dus laat ons hopen dat dit voorstel meer blijkt te zijn dan een loze verkiezingsstunt. Dit zou alvast een positief en verzachtend effect kunnen hebben op de verwachte prijsstijgingen in de fietssector.

Bron: Nieuws – Traxio

Geef een reactie